perjantai 29. kesäkuuta 2012

Purjehdus kesäiseen Maarianhaminaan

Lähdimme Bärön Iloisen lohen satamasta hieman puolenpäivän jälkeen heti, kun olimme järjestelleet paikat kuntoon. Keli oli upea. Vene kulki tasaisesti kuuden solmun vauhtia ja tänään ei karvalakkia tarvinut (posket valitettavasti punoittavat, vaikka aurinkorasvaa lisättiin useaan otteeseen)! Aaltoa ei ollut juuri lainkaan, mutta kohina kuului vedestä purtemme lipuessa eteenpäin.

Saaristo on täynnä sokkeloita. Jossakin vaiheessa päätimme hieman oikaista suunnitellulta reitiltä, mutta sehän kostautui heti. Kilometrin turhan lenkin saimme tehdä, kun oikoreittimme päättyi siltaan jonka ali veneemme ei mitenkään olisi mahtunut. No ei siinä muu auttanut kuin kääntyä ympäri ja palata takaisin suunnitellulle reitille ja todeta, että älä muuta reittiä kesken matkan.

Meri-Porissa saimme kuulla, että Maarianhaminan itäsatama on lasten kannalta ehdottomasti parempi. Sinne päästäkseen tulee kulkea Lumparn-merenselän (meteoriitin törmäyskraateri) kautta sillalle, joka nostetaan joka täysi tunti aina ilta kymmeneen asti. Tässä meille oli tällä päivälle jännitystä. Ensimmäinen oli se, että kerkeämmekö myöhäiseksi venyneen lähdön vuoksi sillalle kello kymmeneen mennessä ja toiseksi nouseeko silta sittenkään.

Lumparnille saavuttuamme totesimme, että voi mennä aikataulu tiukille. Käynnistimme moottorin ja annoimme veneellemme sillä purjeiden lisäksi hieman vauhtia. Lopulta olimme sillalla noin 20.40, eli kerkesimme kello yhdeksän aukaisuun. Ja niinhän siinä kävi, että kello yhdeksän silta kääntyi vapauttaakseen kanavan meidän käyttöön. Autot odottivat kiltisti, kun purtemme lipui sillan ohi (laitoimme videon youtube kanavalle, mutta jostain syystä emme löydä sitä sieltä, löydätkö Jari sinä? Otsikko: perhepurjehdus, nimi: keino8, tagit: kanava Maarianhamina)

Loppumatkan liplattelimme moottorilla. Saapuessamme sataman läheisyyteen mietimme, että mistähän vierasvenepaikat löytyy. Sitä nopeasti netistä selvittämään ja selvisi, että täällä on oma vierasvenesatama, jossa on 300 vierasvenepaikkaa! Hinta on heti tyyriimpi 25 euroa yö, mutta palvelut ovat ilmeisesti erinomaiset. Vielä emme niistä päässeet nauttimaan, sillä satamakonttori on auki keäkuussa kello 21.00 asti ja heinäkuussa kello 22.00 asti. Veneen parkkeerasimme meille Meri-Porissa neuvottuun poijupaikkaan satama-altaan ulkoreunalle, josta on lyhyin matka lasten huvituksiin (tämän lisäksi syvyys satama-altaassa oli osittain vain kaksi metriä ja se ei riitä meille).

Täällä Maarianhaminassa tulemme viettämään jonkin aikaa. Sen jälkeen matkamme jatkuukin kohti Ruotsia! Olemme tilanneet prepaid nettikortin tänne postiin. Huomenna käymme sen hakemassa.

Huomiseen!