sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Kielin kanava -Seikkailua Saksan maaseudulla

Heips,

Lähdin aamulla kauppaan ja kaupalla sain todeta sen olevan kiinni. Kävelin takaisin veneelle ja huomasin useiden veneiden odottavan pääsyä sulkuun sulun edustalla ja konttilaivan lähestyvän sulkua. Huikkasin Markulle, että hän pistäisi radion päälle jotta voisimme kuunnella keskustelua. Markku kuiten innostui tilanteesta enemmän ja ilmoitti, että vene irti ja lähdetään katsomaan mahdutaanko mukaan. Eilisiltana tapaamani ystävällinen hollantilaispariskunta tuli hyvästelemään meitä laiturille ja niin matka jatkui...

Ajelimme sulkuun muiden perässä sen enempää kyselemättä. Minäkään en kerennyt toipumaan kauppakävelystä, ennen kuin huomasin jo roukkuvani köysi kädessä valmiina hyppäämään sulun sisällä olevan reunalaiturin päälle. Sulkuun mentäessä tulee fendarit laittaa aivan vesirajaan roikkumaan, sillä laituri on aivan vesirajassa.

Sulkuun kiinnittyminen tapahtui vauhdilla. Hyppy alas ja köydet kiinni. Näin kuinka ihmiset kiikkuivat tikapuita ylös sulun reunalle ja oletin heidän menevän valokuvaamaan. Sitten muistin, että sulkumaksu piti maksaa sulun kioskiin. No vauhdilla lähdin kohti portaita ja kiikuin ylös (laituri on muuten sateella hyvin liukas). Kävelin kioskille toisten perässä ja maksoin kanavamaksun (alle 12 metrisiltä 18 euroa ja 12-16 metrisiltä 35 euroa).

Kun tulin kioskilta veneen viereen, huomasin veneiden jo poistuvan. Huviveneet poistuvat sulusta ensimmäisenä ja kaupalliset alukset vasta sitten. Voisin nyt jälkeenpäin todeta, että koko sulkuprosessi meni minulta hieman ohi :) ...en kerennyt jännittämään enkä kyllä näkemäänkään...sinkoilin vain paikasta toiseen ja koitin selviytyä ;)

Nyt olemme useita tunteja ajelleet kanavassa. Valitettavasti keli on ollut sateinen, mutta kyllä niitä maisemia näkee sateellakin. Vieressä on ratsastettu hevosilla, poljettu pyörillä ja kävelty. Maisemat ovat vaihdelleet maissipelloista kyliin ja kaupunkeihin unohtamatta jatkuvalta tuntuvaa laivojen virtaa.

Eräs tuttava ihmetteli, että miten laivat mahtuvat ajamaan kapeassa kanavassa. Täällä on kapeampia kohtia ja leveämpiä kohtia. Leveillä kohdilla laivat odottavat kohtaamista, jos tilanne sen vaatii. Meidän kanssa sulussa ollut suuri konttilaiva, on odottanut levennyksillä jo useaan otteeseen vastaantulevia laivoja. Myös huviveneilijät joutuvat seuraamaan kanavan sivuilla olevia liikennevaloja. Jos liikennevaloista kaikki (kolme päälekkäin) ovat punaisia tulee pysähtyä (tässä sulkutoiminnassa meitä auttaa mm. ohjelappunen jonka saimme Kielistä Holtenaun sataman vieressä olevasta sulkukonttorista). Näin olemme joutuneet tekemään kerran. Vastaan tuli kapeassa kohdassa jättimäinen siniristilippua kantava rahtialus. Muutoin matkustaminen on ollut oikein leppoisaa.

Palaillaampa taas. Emme tiedä minne menemme yöksi. Kanavassa kulkeminen on sallittua ainakin huviveneillä ainoastaan "valoisaan" aikaan eli välillä 04-23. Pyrimme pääsemään kanavan toiseen päähän, josta aamuyöstä siirrymme sulun kautta suuren meren syleilyyn ja sieltä etiäpäin.