keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Mälaren och Södertälje

Heips,

Eilis iltaisen kanavaseikkailun jälkeen veneemme sai kylpeä makeassa vedessä. Epäilen, että veneemme ei ole siinä ensikertalainen, sillä liikumme veneemme synnyinseuduilla, mutta perhe Yliniva kylläkin on ensi kertaa täällä...

Heräsimme aamulla Mälaren järven yhteen poukamaan ankkuroituneena. Itselläni oli ollut takana nk. "liskojen yö". Tämä tarkoittaa ainakin meidän perheen kielellä yötä jonka nukkuu hyvin huonosti. Minä olen yön touhunnut unissani. Olen kaksi kertaa kiinnittänyt venettä, tai oikeastaan ollut menossa kiinnittämään, mutta unissani olen päätynyt siihen päätelmään, että jos venettä ei ole vielä kiinnitetty niin ei sillä ole niin kiirettä, vaan vielä voi hetken nukkua :) onneksi kyseessä ei ollut oikea tilanne ;) aamulla pohdin yötä Markulle ja tämä kertoi minun olleen myös tiskiainetta vailla jossakin vaiheessa yötä...

Aamupalan jälkeen totesimme, että onpas kuuma. Itse pulahdin veteen uiskentelemaan (no ei se hirmuisen lämmintä ollut, mutta kyllä siinä peseytyi) ja veneen peräsuihkun alla oli mukava peseytyä auringon lämmittäessä. Minun toimintaa seuranneena myös Markku innostui uimaan. Hän teki uinnista itselleen tavoitteellisempaa nostamalla ennen uintia veneen keulapurjeen jolloin vene hiljoskellen lähti etenemään kohti päivän ensimmäistä välietappia (kiitos Markun veljen vinkin) Birkaa, viikinkiajan merkittävää kaupunkia ja kauppapaikaa. Kaupungin kukoistuskaudella (700-1000 jkr) kaupungissa asusti noin 1000 ihmistä. Myös tietyt alueet Suomesta ovat kuuluneet kaupungin vaikutuspiiriin.

Tänään on oikeasti ollut tukala päivä. Purjehtiminen on onnistunut Markulla boxereilla ja minulla bikinit päällä. Lapset ovat viihtyneet varjossa. Kohteeseen saavuttuamme laituri oli lähes täynnä. Tämän lisäksi satamassa oli iso turistikuljetusalus ja toinen hieman pienempi vastaava. Väkeä siis riitti. Satamamaksu 80 kruunua ja yö 140 kruunua (palveluina vesi, vessa ja suihku) Satamasta löytyi lisäksi ravintola/kahvila. Yksi nähtävys oli "viikinkimuseo" jossa näki vanhan kaupungin jäänteitä. Normaalisti olisin rauniot kierrellyt innoissani, mutta tällä matkalla mukana oli seuralaisia joita rauniot eivät kiinnostaneet tuon taivaallista. Heille paljon mieluisanpi paikka oli paikallinen uimaranta, jossa läiskimiselle ja porskuttamiselle ei löytynyt kilpailevaa kohdetta :)

Lähdimme Birkasta noin kello 14.00. Suuntasimme kohti Södertäljeä eli merivettä. Sulutus meni ilman ongelmia. Sulutusta ennen meiltä perittiin sulkumaksu siltojen nostosta ja kahdesta sulusta. Hintaa oli 160 kruunua. Mielestäni ihan inhimillinen summa. Sulut olivat myös helppoja. Niissä ei tarvinut kiinnittyä mihinkään, vaan ainoastaan napattiin kiinni sulun laidalla olevista naruista.

Ennen sulkua minä erehdyin valittelemaan sinne johtavan kanavan kapeutta, jossa mm. purjehtiminen oli kielletty, mutta en valittele enää, sillä kanavasta työntyi juuri ulos valtava laiva... Jos se mahtui sinne, kyllä meilläkin oli varmasti riittävästi tilaa :)

Nyt olemme Södertäljen vierasvenesatamassa. Satama sijatsee välittömästi sulun vieressä. Satamamaksu 180 kruunua + 50 kruunua sähkö ja suihku. Satamasta on noin kilometrin matka ruokakauppaan, jossa huomenna vierailen ja täytän varastomme. Markku meinaa tehdä viimehetken täydennyksiä Biltemasta ja kylpylä Sydpoolen löytyy "kanavan" toiselta laidalta. Siinä huomiselle hommaa ja tekemistä ennen matkan jatkumista.

Nyt iltapalalle ja nukkumaan...