maanantai 23. heinäkuuta 2012

Ystad

Jälleen uusi satama, uudet maisemat ja tällä kertaa myös uudet hajut. Ensimmäisen kerran koko matkan aikana ilma "tuoksuu" suurelta mereltä. Muistelepas itse mahdollista kokemustasi suuresta merestä. Pistä silmät kiinni ja haistele ilmaa... Siltä täällä tuoksuu juuri nyt.

Matka tänne meni joutuisasti. Perillä yllättäen saimme todeta olevan ahdasta. Useissa satamissa laitureihin ei ole laitettu poikkiaisoja eli "karsinoita" joihin vene tökätään, vaan laitureiden viereen on juntattu paalut joihin peräköydet sidotaan. Usein nämä paalut ovat ihan oikeita tukkeja, mutta, meidän onneksi, nyt ne olivat heiluvia paaluja. Yritimme "laihan" rouvamme kanssa erääseen väliin tunkea, mutta eihän rouvamme siihen mahtunut, vaan jäi komeasti vyötärön kohdalta kiinni. Pakki päälle ja etsimään jotain muuta. Seuraavasta laiturista meille huidottiin kohti satama-altaan perukoita. Siellä kävimme kääntymässä, ei tilaa. Viimeiseksi lähdimme vierasvenelaiturin sokkeloihin, ja juuri toivon hupenemisen hetkellä kuului laiturilta vihellys ja sieltä löytyi kuin löytyikin rouvallemme juuri sopiva paikka....vielä sataman voisiko jopa sanoa parhaalta kylkipaikalta :)

Itse koen juuri nämä satamiin saapumiset jännittäviksi (olen sen ehkä jo kertonut). Meillä on suurehko vene, jossa on vielä hitusen liian pieni keulamoottori. Tämän vuoksi Markku kyllä tekee taidokasta työtä pyöritellessään rautarouvaa ahtaissa raoissa...Tähän mennessä kaikki on mennyt todella hyvin. Jännittävin hetki taisi olla siellä Visbyyn ylibuukatussa altaassa, jossa saimme jo käsin työnnellä purjelaivan kyljestä vauhtia...ilman kuitenkaan suurempia ongelmia.

Ystad vaikuttaa perin ruotsalaiselta satamalta. Palvelu pelaa. Sellainen hauska piirre tuossa rannikkoa edetessä on huomattu, että saunojen lämpötila on laskenut ja kiukaille veden heittämistä rajoitetaan tai se jopa kielletään? Täälläkään ei saunasta löytynyt kiulua... Siispä vain lämmiteltiin :)

Nyt ryhdyimme kynttiläiltapalalle...luulimme olevamme kahden, mutta yllättäen seuraamme liittyi vielä yksi yösyömäri joka sai tänään myös masun täydeltä suosikkiruokaansa...susheja! Nyt suödään juuri paistettuja sämpylöitä ja sen jälkeen kömmimme nukkumaan. Huomenna ilmeisesti saamme vieraita...Jippiii sanoi Suvi. Jippiii sanoi Aatos.

Mutta kuka/ketkä tänne saapuvat, siitä huomenna lisää....

Hyvää yötä