lauantai 4. elokuuta 2012

Harlingen (Alankomaat)

Pitkän eilisen ja yön jälkeen saavuimme ililtapäivällä Harlingenin kauniiseen kaupunkiin. Purjehdus meni vaihtelevasti. Välillä purjeilla ihan ennätyshuimaa. Meillä potkuri jää pyörimään, jos emme pysäytä sitä laittamalla pakkia päälle. Tämä potkurin pyörimisääni kertoo minulle usein kuinka lujaa menemme. Normaalisti ääni on tasoa hur, hur, hur, eli hyvin rauhallista, mutta eilen illalla ja yöllä potkurista kuuluva ääni oli mieletön trrrrrrrrrrrrrrr.

Pohjanmerellä jouduimme ajelemaan yön pimeinä tunteina välillä myös moottorilla tuulen ollessa suoraan vastainen. Laivaliikennettä on valtavasti. Laivoille on omat ajokaistat joihin ei ole asiaa huviveneilijöillä. Tästä syystä luoviminen vastatuuleen täydellisessä pimeydessä ei houkuttanut.

Iltapäivällä saavuimme parkkiin tänne Harlingeniin. Emme oikeastaan tienneet lainkaan minne pitäisi mennä, mutta seurasimme muita veneilijöitä ja päädyimme yachthaven-satamaan joka on varmaan kaupungin parhaalla paikalla (ravintolat, kahvilat ja bubit reunustavat satamaa). Olimme liikkeellä niin aikaisin, että saimme valita itsellemme mieluisan kylkipaikan. Hintaa satamalla 23 euroa. Tähän lisänä suihku (1e/4min) vesi (50 snt-100l) ja sähkömaksu (50 snt/?). Näissä etelän satamissa näyttää olevan automaatio, että hinta lasketaan veneen koon ja matkustajien lukumäärän mukaan.

Villi piirre satamalla on se, että se on vuorovesisatama. Kun tulimme satamaan, veneen reunakaiteet olivat satamalaidan yläpuolella. Nyt veneemme on niin syvällä, että joudun kiikkumaan veneeseen laiturin reunaportaita pitkin (laskua ainakin 2 metriä) Kysyimme sillannostajapojalta riittääkö syvyys meille ja hän sanoi että riittää. Nyt olemme kuitenkin voineet todeta, että rouvamme on pohjanudassa kiinni... Toivottavasti se lähtee ominavuin irti, kun nousuvesi saapuu :)

Huomenna lähdemme yrittämään staande mast routia uudelleen. Olemme ostaneet vuoden 2011 oppaan ja sen mukaan syvyyksien pitäisi riittää aina Flissingeniin asti, josta takaisin Pohjanmerelle. Huomenna Amsterdamiin...

Hyvää yötä ja pitäkää peukkuja!

Ps. Tänään ensimmäisen kerran rajavartiat/tullimiehet tarkastivat paperimme. He olivat kiinnostuneita passeista, rekisteröintitodistuksesta ja radioluvasta. Tiedustelivat matkamme päämäärää ja kotisatamaa. Tämän jälkeen he toivottivat hyvää matkaa :)