sunnuntai 13. tammikuuta 2013

"Mount Gay Rum, rum that invented rum" (Barbados)

Lasten kanssa olemme lueskelleet Mauri Kunnaksen Riku, Roope ja Ringo-kirjaa (kiitos joulupukin) ja laulelleet siinä olevaa laulua joka sopii hyvin tämän kirjoituksen teemaan:

"kaksitoista miestä arkulla vainaan, huh, hah, hei ja rommia pullo!"

Jos olet maassa jossa viljellään, ja viljeltiin muinoin vielä enemmän, sokeriruokoa niin mitä muuta voisit alueelta löytää?...muinaiset sokeruokoviljelijät äkkäsivät sen, että sokerin valmistusprosessissa ylijäävästä melassista voitiin valmistaa jotain joka sai jopa merirosvojenkin kasvot punoittamaan, nimittäin rommia.

Niin...rommihan on tunnetusti kotoisin Karibialta ja sitähän täältä päädyimme etsimään. Etsintää ei kuitenkaan tarvinnut tehdä pitkään, vaan löysimme itsemme, hyvin vaatimattomasti, maailman vanhimman tunnetun rommivalmistajan, Mount Gay Rum, Visitors Centerin kierrokselta.

Rommiahan valmistetaan Karibialla joka saarella ja useaa eri laatua, eli mikä niistä on sitten parasta...?? Niin sitähän ei meikäläinen osaa sanoa eikä kyllä paikallisetkaan, sillä luonnollisesti parhainta on rommi, jota saa omalta saarelta :) Mount Gay -rommi on kuitenkin jossain mittakaavoissa pärjännytkin, sillä onhan rommi maailman vanhin tunnetuin rommi, mutta myös voittanut useita palkintoja arvostetuissa kilpailuissa. No tämä riitti meille :)

Mount Gay -rommi ei suinkaan tarkoita "vuoristohomoa", kuten me voisimme nimen hymyssäsuin kääntää, vaan tämän nimen taustalta löytyy herra nimeltään Sir John Gay Alleney, joka pyynnöstä suostui rommitehtaan johtajaksi ja hoiti tehtävän tiettävästi niin kiitettävästi, että rommi tuli tunnetuksi myös ulkomailla.

Vierailulle siis. Kierros rommitehtaalla maksoi 20 dollaria paikallista valuuttaa ja hinta sisälsi kolme rommipaukkua jotka alkoivat nuoremmasta vanhimpaan. Vanhinta ("kalleinta") laatua olisi saanut maistaa 25 usd:n hintaan :) kierroksen lopuksi sai vielä ilmaiseksi juoda rommista tehdyn "shotin". Tyytyväiseltä näyttivät kierrostelijat kierroksen jälkeen :) minä, kun jäin lasten kanssa oleskelutilaan, niin jäin ilman näitä rommisia ilmaisia makuelämyksiä.

Oli tosi hauska tilanne, kun Aatos lähti aluksi innoissaan isänsä kanssa kierrokselle. Hetken päästä opas talutti Aatoksen luokseni ja ilmoitti, että Aatos ei halunnutkaan kierrokselle. Tähän kysymään Aatokselta, että "noh! Mikäs tuli?" Aatos tähän tyynesti: "siellä oli niin jäätävän kylmä". Kyllä Suomi-poikaakin voi siis todistetusti palella Barbadoksella :) Odotellessamme kierroksen päättymistä kävin oleskelutilan baaritiskiltä pyytämässä lasillisen vettä ja baarimikko oli aivan ihmeissään "siis täh!...sinä olet rommin maassa ja pyydät lasin vettä" "....niin...nooh... olisko mahdollisuus saada siihen vielä jäitä mukaan :)?".

Kassit kilisten kävelimme tislaamolta veneelle... Nyt siellä koto-Suomessa voikin sukulaiset aloittaa lauluharjoitukset lasten suosikki-lorulaulua hieman uusiin sanoihin muotoillen "kuka saa?, kuka saa?, tuliaispussiin kurkistaa...tillin tallin tömpsis" :)

Ps. Kuva rommin logosta otettu muovipussista :)