lauantai 26. tammikuuta 2013

Tobaco (Trinidad & Tobaco)

Hiphei!

Mitä nyt voisin ensimmäisten päivien jälkeen kertoa Tobacosta? Täällä on entistäkin kuumempi :).....hiki virtaa pohjoisen asukkaan otsalla ja piika pikkuinen on niin suloinen kerätessään hikipisaroita pienen kirsunsa päälle. Kyllä tähänkin varmaan tottuu ;) Kunhan muistaa juoda!

Sanna ja Tomi hyppäsivät eilen lauttaan ja kotimatkalle. Me kävelimme autovuokraamoon ja vuokrasimme auton itsellemme viiden päivän ajaksi. Eilen oli sateinen päivä...tämähän on sademetsäsaari, joten kosteaa auringon lisäksi on tarjolla. Sateisen päivän vietimme surfilautaa etsiessämme sekä muuten vain shoppaillessa :) Oikein mukava päivä näin pitkästä aikaan vain kierrellä kauppoja. Viimeksi tein samaisen ostosrupeaman Lissabonissa ystävieni Anskun ja Aikun kanssa. Aikahan siinä kului tälläkin kertaa kauppoja kierrellessä. Täällä hinnat ovat alhaisia, vähän kuin Espanjassa...Muutamat asiat ovat hyvin edullisia! Siis hyvin edullisia....

Atlantin ylitys oli loppumatkasta skegin irtoamisen varomista ja käytimmekin sivuliikkeen pienentämiseen paljon moottoria. 2000 diesel-litran täyttäminen hirvitti minua etukäteen, mutta joo... Täällä diesel maksaa oikeastaan saman verran kuin Suomessa, 1.5 TT dollaria/litra. Ainoa ero on vain se, että voit jakaa hinnan noin 8,3, niin saat hinnan euroissa :) ei paha!

Dieselin lisäksi jotain muuta meille verrattain arvokasta saat täältä halvalla. Tottahan rommi ja olut ovat täälläkin halpaa, mutta ensimmäisenä päivänä, kun kävelimme joukolla kohti imigraatio-toimistoa Markku näki jotain uutta. Matkalla ohitimme pisteen, jonne rakennettiin tohinalla uutta kävelytietä puusta. Minä kävelin mitään huomaamatta ohi, mutta Markulla alkoi nenä nykimään hänen haistellessaan sahatun puun tuoksua. "ei voi olla totta!". Samassa hän nappasi sahatun puunkappaleen käteensä, haistoi sitä ja laski takaisin maahan... Hetken hän oli hiljaa, pohti ja totesi "ei se voi olla...no ehkä se on jotain mahonkia, tai jotain...". Sitten hän ei pystynyt enää olemaan kysymättä, vaan kysyi tietä rakentavalta työmieheltä mikä puulaji on kyseessä... Arvaas mikä se oli? Annan kaksi vihjettä. 1) Meillä maksoi 100 euroa lankku sitä. 2) sitä käytetään veneiden kansissa ja sisustuksessa. Arvasitko? No teak-puutahan täällä käytetään kadun rakentamiseen! Markku kertoi miehille hinnan jonka hän joutuu maksamaan puusta kotonaan ja sai päälle päivittelevän röhönaurun. Pitäisiköhän ostaa pilssi täyteen männyn hinnalla myytäviä lankkuja ja rakentaa niistä vaikka saunan sisustus Suomessa :)?

Tänään olemme tutustuneet saaren suosituimpaan uimarantaan nimeltään Pigeon point. Tämä saaren länsikärjen toinen laita oli tuulisurfaajien suosiossa ja toinen tyyni puoli lapsiperheiden sekä auringonpalvojien käytössä. Ranta oli kaunis ja lapset viihtyivät aalloissa leikkiessä. Markku innostui riippukeinussa makoillessaan palmusta roikkuvista kookoksista ja ennen kuin minä olin asiaa kerennyt mitenkään kommentoimaan (olihan siinä muitakin ihmisiä ympärillä), oli hän jo puussa hakemassa kookosta. Juotuaan kookosmaidon hän alkoi väkertämään kookoksesta jotain hymyillen ja ihmettelin, että mitähän hänellä oli nyt mielessä....no mikäs miehellä oli mielessä ;) ? No tietenkin kookosbikinit!

Tällä kertaa kookospikinit jäivät uskomatonta kyllä liian pieniksi, mutta sisältö kyllä vedeltiin makeisiin suihin. Erityisesti Aatos on erikoistunut kookoksen syöntiin muodossa, jos toisessa...on kookosnekkuja, kookosrasvaa, kookosmaitoa, kookosjugurttia, kookosmehua, kookoslimua, kookosjädeä jne. Aatos on muutenkin fiksoitunut lapsile ei-yleensä niin suosittujen makujen ystäväksi. Uusi herkkujuoma, kun hän saa itse valita on tomaatti-porkkana-juuresmehu! Ei kait siinä. Hieno homma!

Rannan ja syönnin jälkeen suuntasimme viidakkoseikkailulle. Saaren keskiosa on puhdasta sademetsää. Tänne siis! Trinidadi ja Tobaco ovat eteläisimpiä Karibian saarista. Tobaco on siis toiseksi eteläisin kohta, johon matkamme johtaa. Tobacon kuten myös Trinidadin luonto on ainutlaatuinen. Aikaisemmin Trinidadid ja Tobaco eivät olleet purjehtijoiden suosiossa, mutta tilanne tämän osalta muuttui radikaalisti sen jälkeen, kun vakuutusyhtiöt vetivät vakuutuslinjansa Grenadiinien eteläpuolelta, siten, että hurrikaanit kattava vakuutus olisi voimassa Trinidadista ja Tobacosta alkaen. Sen seurauksena useat Karibian alueen asukkaat tuovat veneensä alueelle kesäsäilytykseen hurrikaanikauden ajaksi.

Toinen merkittävä syys purjehtia alueelle on Trinidadissa järjestettävä karnevaali, De Mas, joka on myös syy siihen miksi me olemme täällä. Karnevaali järjestetään helmikuussa ja se on toiseksi suurin karnevaali heti Rio De Janeiron jälkeen. Mutta sinne menemme myöhemmin, nyt viidakkoseikkailemaan...

Ensi kosketus viidakkoon tapahtui meidän perheen osalta autoillen. Ajelimme meidän vuokra-autollamme viidakon läpi johtavaa pikkutietä pitkin. Lapset olivat innoissaan. "me olemme safarilla!" "asuuko täällä leijonia..entä norsuja..entä kiraffeja?", "isiii! Tuolla on jotain". Ja olihan siellä. Nimittäin lintuja.

Trinidadin ja Tobacon alue on lintulajien suhteen yksi rikkaimmista alueista maailmassa. Ensimmäiset maan asukkaat kutsuivatkin maataan kolibrien maaksi. Ja tätä lintulajien runsautta saimme viidakon kätköissä ihmetellä ja erityisesti kuunnella. Oli mieletöntä olla keskellä Avara luonto-dokumenttia ja kuunnella ihan livenä niitä ääniä, mitä on tottunut tavallisesti kuulemaan ainoastaan televisioruudun kautta. Pysäytimme automme useaan otteeseen ja vain kuuntelimme paikoillamme ihmeelisiä ääniä. Eihän sitä tahtonut mieli uskoa...viidakko!

Kaikki meni seikkailullamme hyvin. Muutaman ylimääräisen suunnistusmutkan jälkeen (kukahan lie oli kartturina) saavuimme kotiin veneelle.

Nyt nukkumaan, sillä huomenna on luvassa uusi lämmin päivä... Alueen keskilämpötila on +29 astetta.

Hyvää yötä ja huomenta!

Palaillaan!

Ps. Kiitos suuri vielä Sannalle ja Tomille ihanasta seurasta. Suvi on ollut ihmeissään katoamisenne johdosta. "mennään veneelle, kun Sanna ja Tomi on siellä", "Tomiiiii!!??". Enää emme saa kuulla jo tuttua huutoa "Tomii!...hi hi hi...." Kiitos vielä teille ja kaikille muille matkaan osallistuneille joiden avulla olemme täällä tänään ja huomenna ja ylihuomenna......jne....